Прогнозират 20 лв. увеличение на цената на Гражданска отговорност

От 5 до 10% ръст на застраховка "Гражданска отговорност". Това прогнозират застрахователи. Ако има увеличение тази година, то ще е с около 20 лева. Тенденцията обаче е постепенно застраховката да скача плавно с всяка следваща година, за да се достигнат нивата в другите европейски страни.

 

Без задължителната застраховка "Гражданска отговорност" се движат 14 процента от регистрираните автомобили. Данните са на Комисията за финансов надзор. Едва ли обаче цената е проблем за нередовността на шофьорите у нас, коментираха застрахователи, защото в България застраховката е в пъти по-ниска в сравнение с държавите от ЕС. Генералната тенденция е цената да расте, да, но въпреки това, средната цена у нас в момента е около сто евро, коментира Николай Генчев, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Уника. Именно сега - през така наречения застрахователен сезон, много застрахователни дружества започват кампании с отстъпки. Целта, разбира се, е да привличат повече клиенти. Т. е. ако проучим пазара на застраховки, със сигурност ще успеем да закупим полица с около 10 процента по-евтино, съветва БНТ. В Северна България има случаи застрахователи да завишават до 2 - 3 пъти стойността на полицата, ако собственик има 2 - 3 коли, регистрирани на свое име. Причината: Всички там си изпатихме от т. нар. румънски случаи, когато кола с български собственик и регистрационен номер се управлява от румънски гражданин в Румъния, Италия, съответно щетите, които стават, докато шофират в чужбина, са много по-скъпи.

 

 И докато автомобилните застраховки заемат са около 70% от портфейла на застрахователните компании у нас, тази година животозастраховането бележи ръст с около 20 %. Имуществените застраховки не бележат ръст. На равно с това цените им също не са високи. Около 150 - 200 лева струва застраховката на един за един средно голям апартамент.